История на квартал Банево и какво значение има тя за имотите там.

Имоти Банево: История на квартала

Кое прави интереса към имоти в Банево толкова голям? От една страна този квартал на Бургас е много добре благоустроен и притежава всичко необходимо, за да живеете в мирна и спокойна обстановка – болница, училище, детска градина, църква, читалище. Това означава, че можете да използвате всички тези услуги, без да е необходимо да пътувате 17 км до центъра на града. От друга страна разположението на квартала, който се намира само на 1  км от Бургаските минерални бани, прави района изключително предпочитано място за инвеститорите.

Но нека да се запознаем с историята на Банево.

Историята на квартал Банево

Интересно е местоположението на квартал Банево. Той е разположен в подножието на три хълма, които са почти еднакви по размери. Съществува легенда, която обяснява произхода на тези хълмове и на квартала.

Легендата за квартал Банево

Според легендата по време на османското робство в този район живеели три сестри, които били известни с красотата си. Турски паша разбрал за тях и ги пожелал. Той изпратил турската орда, която да ги отвлече и докара при него. Уплашени, трите сестри се помолили на Бог да ги спаси и да ги скрие. Легендата разказва, че тази молба била изпълнена, като трите моми били преобразени в три хълма. Неслучайно траките нарекли светилището си светилище на трите нимфи. Възможно е името да произхожда именно от тази легенда. В последствие, след като римляните превземат това място, тук бива построена римската местност Акве Калиде.

Когато територията бива превзета от османците, те не преименуват селището на Лъджа, а според древен османски документи от 1502 г., Лъджа представлява землището, в което се намира Бургас. Според данни от 17-ти век тук сред османците живеят 16 християнски семейства, които по-късно нарастват на 26.

Превръщането на село Банево в квартал на Бургас

След освобождението на България от турско робство, бежанци от одринска Тракия се заселват именно в този район и кръщават селището си Баня. През 1950 г. то бива преименувано на Банево, каквото остава и до ден днешен. Присъединяването на селото към Бургас става през февруари 2009 г., когато заедно с Ветрен то получават статут на квартал на Бургас. Ето защо цената на имоти в Банево се покачи значително през последното десетилетие.